Saturday, December 27, 2008

Julkaka



Receptet till den här fruktkakan har jag fått från min syster. Jag tror att hon hittat den i "Annas kakbok" av Anna Bergenström. Kakan är himla god, lätt att göra och passar perfekt som julkaka. Hela smeten rörs ihop på ett kick och du behöver bara diska en enda kastrull efteråt. Kakan har inget bakpulver, sköter sig själv i ugnen en och en halv timme och ger god doft till julklappsinslagning eller något annat som man måste fixa innan jul.
Istället för 3 dl russin tar jag 1 1/2 dl russin och 1 1/2 dl syltade körsbär för att jag tycker de är så goda. Men det avgör man ju själv om man vill ha i. Här är receptet:

250 g smör/margarin
12 torkade aprikoser i småbitar
2 dl socker
3 ägg, ett i taget
4 dl vetemjöl
3 dl russin
200 g mandel
(eller hälften valnötskärnor)

Smält smöret i en rymlig, rostfri kastrull över svag värme. Låt svalna. Smörj och bröa en rak brödform som rymmer ca 2 liter. Värm ugnen till 150 grader.
Rör ner sockret i kastrullen med det avsvalnande smöret och knäck ner ett ägg i sänder. Rör om kraftigt mellan varje ägg.
Mät i en annan skål upp mjölet och blanda med russin, aprikosbitar, hela eller hackade mandlar och eventuellt också valnötskärnor. Blanda om väl innan allt detta rörs ner i äggsmeten i kastrullen. Se till att smeten blandar sig ordentligt så att det inte finns kvar några mjölfickor. Lägg den tunga smeten i den smorda formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 1 timme och 20-30 minuter. Stjälp upp kakan men låt den kallna under formen. Slå sedan in den i folie. Den behöver minst 2 dagar att mogna till rätt smak och konsistens. Den här kakan håller sig mycket länge, minst en månad. Förvara den inslagen i folie på sval plats, gärna i ett skafferi. Man kan också ha den längst ner i kylen.


Den här mumsar vi en bit av varje dag nu i mellandagarna...

No comments: