Idag blev det morotssoppa till middag. Den här soppan är min favorit till vardags för den har allt; den är god, billig, går snabbt att laga, är nyttig, perfekt till lunch dagen efter och går lätt att variera. Ibland blandar jag i lite överbliven pasta, korv eller kikärtor och värmer upp. Hur tjock man vill ha soppan bestämmer man genom att ha i mycket eller lite spad. Jag gillar när den är lite tjockare, nästan som pure' (perfekt mat för bebisar som börjar äta fast föda om man tar bort buljongtärningen). En klick creme fraiche kan vara gott att ha i. Ikväll ville Vilgot så gärna till poolen men det var sent och middag skulle ju lagas. Då fixade jag soppan i ett huj medan barnen letade upp sina badbrax. Så var vi vid poolen en liten stund. Där träffade vi en granne med barn som Vilgot och Axel fick springa av sig tillsammans med. Sen var det skönt att komma hem till färdig mat på spisen. Receptet på soppan (som jag har modifierat en aning) har jag fått från boken
”Snabbt & Enkelt för fattig gourmet” av Lotten Thörngren (Bokförlaget Semic).
Stinas enkla morotssoppa
drygt 1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk timjan
10 medelstora morötter
7 medelstora potatisar
2 gula lökar
salt
vitpeppar
1 dl matlagningsgrädde
persilja
Koka upp vatten, buljong och timjan i en stor kastrull. Morötter, potatis och lök skalas och skärs i bitar. Grönsakerna kokas mjuka i buljongen. Plocka upp grönsakerna (spara spadet) och kör dem i mixern. Lägg i en bunke under tiden. När allt är mixat, häll tillbaka mixet i kastrullen och värm. Häll i grädden och smaka av med peppar och salt. Klipp persilja över soppan. Knäcke med smör och ost är gott till.
No comments:
Post a Comment